43°38’59.47”, -79° 22’25.19”

Summer 2010
Site Installation
Toronto Sculpture Garden Proposal

In collaboration with: Salome Nikuradze

For the Toronto Sculpture Garden, we proposed that the North-West corner of the garden would become the site of our intervention. The sculpture presents itself as a peel, appearing as if it were caused by retentive material qualities. The grass surface curls up as would an aging linoleum tile surrendering to its material predispositions. Such occurrences reveal the conditions that the surface is meant to mask. The peel consists of a thin layer of luscious green grass growing out of a seemingly solid layer of chrome, measuring fifteen centimeters in thickness. The peeled layer allows the spectator to project this condition not only under the garden’s surface, but also to the city beyond it.

Our intention is to address the Toronto Sculpture Garden in relation to the city fabric through its materiality and context. The proposed sculpture addresses the history of the space and its formal evolution over time. Where once stood a cast iron building (evidenced in the brickwork of the adjacent structures) and subsequently a parking lot, is now the Toronto Sculpture Garden. Conceived to recreate the nostalgic conditions of the Romanticist European retreat garden, it has become a hyper-real layering of its existing and preexisting physical context and remote historic simulation.

The peeling edge and underside of the sculpture will be chrome plated. Clean and precise, chrome finds its materiality in reflecting its immediate environment. Consisting of a patchwork of varying historical and physical contexts, the modern metropolis has become fantastical amalgamation of disparate pieces of our world. In this context, chrome reflects the saturated nothingness beneath the regenerating textures of our cities.

Our intention is to make a piece in active awareness of the material and cultural constructs that make up the Toronto Sculpture Garden and the city at large. The unchanging point of longitude and latitude of the garden bears witness to a process of constant evolution.